Gotlandsfår

Gotlandsfåret är den vanligste fårrasen på Gotland och har funnits sedan början av 1900-talet.

Rasen är sprungen från Gutefåret som korsades med andra rasen för att höja kvalieten på skinnen för över 100 år sedan.

Fåret är ett gråttfår med svarta ben och svart huvud, det lammar vanligtvis unde rvåren och föder c:a 2 ungar/tacka och år.

När fårraser över hela världen avlats mot mer kött och ull så har Gotlandsfåret avlats mot ett bättre skinn.

Givitvis har även ullen och köttet varit viktigt och är viktigt men skinnet har alltid varit det primära.

För att få fram dessa vackra skinn så följs lammen upp på gårdarna varje år.

Vid c:a 4 månaders ålder när skinnen växt ut så gör man en sk. gårdsmönstring av djuren, de vägs, får en noggrann extriör bedömmning och skinnen mönstras och ges poäng mellan 1-6 där 6 är väldigt bra, man bedömer färg, lock, hårkvalitet och täthet.

Siffrornar förs sedan in i ett dataprogram (elitlamm) där avelsvärden kommer ut vilket gör man kan välja ut livdjur bland hondjuren.

 

För baggarnar på återstår en gransking som kallas riksbedömmning.

Då görs ungefär samma process som om ovan fast det blir bedömda riksdomarer som åker runt hela landet och gör en kvalitetsbedömmning av landets

bästa baggar.

På gotland hålls varje år en baggauktion där det bästa baggarnar säljs och därmed hjälper till att höja kvaliteten på skinnen frå Gotlandsfåret.

Detta avelsarbetet tillsammans med den goda miljön som finns på Gotland har gett ett fantastikt vackert skinn som är världsberömt för sin höga kvaliet,

enligt många experter inom området gör det att Gotlandsfåret är värdens bästa fårras för skinnproduktion.

 

 

Drift & produktion:  Wikinggruppen